In 2010 regisseerde Jan Ritsema Ça, een Franse bewerking van de voorstelling Het die hij in 1984 in een productie van Maatschappij Discordia maakte. Ça ging in première bij het Théâtre de la Cité internationale in Parijs. Jan woonde op dat moment in PAF in Frankrijk. De voorstelling werd naar het Frans vertaald door Frans de Haes en gespeeld door Nathalie Richard en Gérard Watkins. De scenografie was het ontwerp van de beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster en bestond uit een diepzwart en lege toneelruimte. Op de achtergrond speelde een klankuniversum van een zeer precies gekozen samenstelling van geluiden.
Net als met Marjon Brandsma en Ger Thijs onderzocht Ritsema ook hier de grens van spel en werkelijkheid, van acteur en personage. Zo maakte het publiek kennis met verschillende lagen; de personages, de acteurs Richard en Watkins die zichzelf het verhaal zagen spelen en een mengeling tussen de twee. Op deze drie niveaus deconstrueerde Ritsema het verhaal en liet hij de acteurs de fictieve situatie verlaten om samen op Ça te reflecteren. In een bewaard gebleven interview genaamd ’interview Bouquet-Ritsema Ça’ spraken Jan en de interviewer over deze manier van maken. Jan vertelde:
"Ik hou van het idee dat we samen kunnen denken: wij het publiek en wij de uitvoerders. [...] Opdat de toeschouwer niet de indruk zou krijgen een show bij te wonen, maar eerder een soort denkoefening, een soort opgraving, een archeologische opgraving naar de beweegredenen en redenen van elke persoon. En dat we samen kunnen voortgaan op de redenering van zijn, als ik het zo mag zeggen, op zelfkennis."
(Vertaald uit het Frans, PDF (53.5 kio))
Naar aanleiding van Ça schreef Jan een korte samenvatting van het stuk. Hierin beschreef hij ook zijn reden tot herneming.
Zo schreef hij: "Wij nemen ’ça’ op omdat het, wat de theaterliteratuur betreft, een bijzonder toneelstuk is dat de novelle van Henry James kritisch deconstrueert." (Vertaald uit het Frans, PDF (60.3 kio))
Meer informatie over het verhaal, de voorstelling en de grens van realiteit en fictie is te lezen op de pagina van Het.