’De menselijke neiging om eigenbelang te stellen boven algemeen belang en lust boven plicht, het egocentrisme van de kinderlijke onschuld, leidt in Edward de Tweede tot totale destruktie. Liefde verkeert in oorlog, loyaliteit en vriendschap worden verraden, lust leidt tot de dood. Wat overblijft is een ouderloos kind, dat huilend orde moet scheppen in de chaos waarin zijn ouders hem hebben achtergelaten.’
Nadat de voorstelling Boom uit de tropen, de eerste voorstelling die Jan Ritsema bij Toneelgroep Amsterdam maakte, van het programma werd gehaald omdat de kwaliteit niet naar tevredenheid van de makers was, volgde een tweede productie bij het nieuwe Amsterdamse gezelschap. Met elf mannelijke acteurs waagde Jan zich aan Edward II (1593) van Christopher Marlowe (1564-1593).
’De overblijfselen van een koningsdrama van vierhonderd jaar geleden, gespeeld door elf mannen van Toneelgroep Amsterdam.’
De tragedie Edward II gaat over de relatie tussen koning Edward II en zijn geliefde Gaveston. Edwards gevolg verbant Gaveston, omdat hij na zijn terugkomst uit Engeland de koning te veel afleidt van diens verplichtingen. Koningin Isabella staat toe dat Gaveston terugkomt, schijnbaar de koning gunstig gezind te zijn, maar plant ondertussen een moord op Gaveston.
Er wordt een rebellenoffensief gevormd, koningin Isabella verraadt haar man en Gaveston wordt gevangengenomen. Ook Kent, Edwards broer, keert hem de rug toe.
Nadat Gaveston gedood is, lukt het Edward de rebellenbeweging de kop in te drukken. Ondertussen vertrekt Isabella met haar zoon naar haar broer, de koning van Frankrijk, en vraagt om hulp. Met een leger keren zij en een Franse Lord naar Engeland, Edward beseft dat hij verraden en verslagen is en vlucht naar Ierland.
Edward weigert zijn kroon af te staan omdat zijn jonge zoon dan koning wordt en de macht eigenlijk naar Mortimer, de minnaar van zijn vrouw, gaat. Koningin Isabella wil wraak voor wat Edward haar en het land heeft aangedaan en Mortimer huurt Lightborn in om Edward te doden. Het stuk eindigt met een ongelukkige Edward III op de troon, die ontdekt dat Mortimer en zijn moeder Isabella achter de moord op zijn vader zitten.
Personages:
Koning Edward II (Joop Admiraal)
Koningin Isabella (Gijs de Lange)
Gaveston (Pierre Bokma)
Mortimer Junior (Fred Goessens)
Adel, bisschoppen, monniken, soldaten, moordenaars en Edward de Derde (Hans van den Berg, Flip Ceulemans, Jacques Commandeur, Cas Enklaar, Hugo Haenen, Han Kerckhoffs, Hans Kesting)
Kostuums
Alle acteurs droegen tutu’s, van maar liefst ’zes lagen bruidstule’. Joop Admiraal (Edward II) en Pierre Bokma (Gaveston) een champagnekleurige, Gijs de Lange (Isabelle) een witte, en de rest groene, blauwe, lila of roze. Daarboven kregen ze colberts en overhemden in pasteltinten aan.
Vertrek bij Toneelgroep Amsterdam
Na Edward II, waarvan het maakproces niet geheel soepel verliep omdat Jans werkwijze niet bij iedereen goed ontvangen werd, werd toch nog begonnen aan repetities voor 1 over 8. Hier bleek echter dat de samenwerking definitief niet verder gezet kon worden door te grote conflicten en verschillen in werkwijze, en verliet Jan Toneelgroep Amsterdam. In de lijst met pers over Edward II is ook een groot aantal artikelen te vinden over dit conflict, en Jans vertrek.
Promotiemateriaal
Aankondiging: PDF (287.5 kio)
Programmaboek: PDF (3.3 Mio)
Programma TA: PDF (623.9 kio)
Procesmateriaal
Kaart Engeland & Frankrijk: PDF (1.2 Mio)
Info voor medewerkers: PDF (734.1 kio)
Notes na doorloop:
Overzicht kostuums PDF (758.5 kio)
Notitie: JPEG (226.6 kio)